piatok 20. septembra 2013

Čo je „ROVNÁ – PLOCHÁ“ strecha rodinného domu

Projekty moderných nízkoenergetických rodinných domov už od 1200 Eur na www.modernerodinnedomy.sk

Princíp plochej strechy
Plochá strecha je definovaná ako strešná konštrukcia so sklonom do 10°. Sklon je do vonkajšej strany, kedy sa voda odvádza na okraj do vonkajších zvodov. Tie môžu byť priznané (viditeľné), alebo nepriznané (schované v zateplení). Ploché strechy reálne nie sú vodorovné, ale sú to spádované roviny. Minimálny sklon je 2%, optimálny sklon je 3% a okolo vpustov sa zväčšuje na 5%.


Rozdelenie plochých striech
- podľa skladby: jednoplášťové / dvojpláštové / viacplášťové
- podľa využitia: pochôdzna / nepochôdzna
- podľa tvaru strešnej plochy: rovinné / zakrivené
- podľa technológie výroby: monolitické (odlievané železobetónové) / montované (z prefabrikovaných systémových prvkov)
- podľa typu hydroizolácie:  z PVC fólie / z modifikovaných asvaltových pásov

Ukončenie ploche strechy
Okraje strechy sú miestom, kde sa stretávajú vodorovné a zvislé konštrukcie (steny a strop). Ukončujeme ich atikou. Je to nízky múrik, ktorý zakrýva plochú strechu z boku a  vystupuje nad poslednú vrchnú vrstvu  najmenej 150 mm. Dotvára architektonický a estetický vzhľad objektu a môže byť murovaná alebo železobetónová. Horná hrana je vyspádovaná smerom do objektu a oplechovaná klampiarskou konštrukciou. Vnútorná strana atiky je olemovaná klampiarskou konštrukciou, alebo hydroizoláciou.

Atika môže byť po obvode celej strechy, alebo je vynechaná na mieste kde je strecha vyspádovaná a odvodnená. V prípade, že je atika po celom obvode, riešime odvodnenie strechy cez vpuste. Je to miesto v atike, kde je nasmerované spádovanie strechy a v ktorom prechádza odvádzaná voda do zvislých zvodov. Kvôli zabezpečeniu plynulej funknočnosti aj v zimných mesiacoch používame vyhrievané vpuste.

Pohľadová vrstva strechy
Finálnu hydroizolačnú vrstvu je možné proti podfuknutiu zabezpečiť dvoma základnými spôsobmi:
-          kotvením
-          priťažením
Preferujeme priťaženie, pretože v tomto prípade už nie je hydroizolačná vrstva perforovaná a samotná vrstva chráni skladby strechy proti UV-žiareniu, ktoré v najväčšej miere prispieva k degradácií materiálov. Na priťaženie používame cca 5cm vrstva štrku, ktorý je zároveň aj pohľadovou vrtstvou.

Extenzívna zelená strecha
Vrstva zeminy porastená extenzívnou zeleňou , ktorá potom čo sa rozrastie po celej ploche prakticky nepotrebuje údržbu. Hrúbka substrátu je 5-20cm. Vhodnými rastlinami sú najmä rozchodníky, skalničky rôznych druhov. Rozrastajú sa do šírky a znesú všetky podmienky od extrémneho tepla, sucha až po mrazi. Extenzívnu strechu netreba zavlažovať, kosiť ani hnojiť. Hlave v lete výrazne napomáhajú pred prehrievaním interiéru domu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára